Τα δύο πράγματα που μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν αυτή την περίοδο

Άρθρο - Ανάλυση του Στράτου Στρατηγάκη

Δημοσιεύθηκε: 20-06-2024

του Στράτου Στρατηγάκη

Το πρώτο είναι όλη η συζήτηση για τις βάσεις. Όλες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις και όσες θα ακολουθήσουν μέχρι τις 28 Ιουνίου είναι εκτιμήσεις χωρίς κανένα αριθμητικό στοιχείο. Τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις 28 Ιουνίου. Μέχρι τότε όλα όσα κυκλοφορούν είναι εκτιμήσεις χωρίς στοιχεία. Δεν έχει κανένα νόημα να τους δίνετε την παραμικρή σημασία. Αντίθετα μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν από αυτό που πρέπει να κάνετε που είναι να ασχοληθείτε σοβαρά με την επιλογή των σπουδών σας.

Το δεύτερο πράγμα που μπορεί να σας αποπροσανατολίσει είναι η αναζήτηση του επαγγέλματος ή των επαγγελμάτων που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον, ώστε ένα από αυτά να επιλέξετε. Όλες αυτές οι προβλέψεις πέφτουν πάρα πολύ έξω, καθώς ο κόσμος μας αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν μπορούμε, μερικές φορές, να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές. Ψάχνοντας τα επαγγέλματα που μπορεί να έχουν ζήτηση στο μέλλον με σκοπό να ακολουθήσουμε ένα από αυτά, αρκετές φορές παραβλέπουμε αν αυτά μας αρέσουν. Πολύ συχνά άνθρωποι που προτάσσουν τη λεγόμενη επαγγελματική αποκατάσταση επιλέγουν, τελικά, επάγγελμα που δεν τους αρέσει και καταλήγουν δυσαρεστημένοι από την επαγγελματική τους ζωή.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε την επιλογή σπουδών σε πρώτο πλάνο και το επάγγελμα σε δεύτερο πλάνο. Επιλέγουμε σπουδές που μας αρέσουν και έχουμε τις δυνάμεις να τα καταφέρουμε να φτάσουμε στο πτυχίο. Μελετάμε προσεκτικά τον Οδηγό Σπουδών κάθε τμήματος, για να ξέρουμε ακριβώς πώς θα είναι η φοιτητική μας ζωή και τι θα κληθούμε να μελετήσουμε. Έτσι θα γίνουμε καλοί φοιτητές, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο να βρούμε μεταπτυχιακό και, αργότερα, εργασία. Τελικά θα είμαστε ευτυχισμένοι ασχολούμενοι με πράγματα που μας αρέσουν.

Δεν είναι η στιγμή, τώρα, να αναρωτιέστε αν θα βρείτε δουλειά με το πτυχίο που θα πάρετε. Στο Πανεπιστήμιο θα γνωρίσετε τον κόσμο της επιστήμης σας και θα ανακαλύψετε διεξόδους που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν. Έτσι θα χαράξετε τη δική σας πορεία στη ζωή. Μην αποπροσανατολίζεστε, λοιπόν, από διάφορα ερωτήματα που δεν έχουν νόημα. Επικεντρωθείτε στις σπουδές σας.

Ξεκινήστε να ασχολείστε με την επιλογή των σπουδών και τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σας τώρα. Μην περιμένετε τους βαθμούς για να αποφασίσετε. Ψάξτε το από τώρα για να μην επηρεαστείτε από τους βαθμούς σας και περιορίσετε τους ορίζοντές σας, στην περιοχή γύρω από τους βαθμούς σας. Μην ξεχνάτε ότι οι βάσεις που κοιτάζετε είναι οι περσινές. Οι φετινές μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μ’ αυτές.