Τι αλλάζει στην Α και Β Λυκείου. Άρθρο - Ανάλυση

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Άρθρο του Στράτου Στρατηγάκη

Δημοσιεύθηκε: 27-04-2020

του Στράτου Στρατηγάκη

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας περιέχει αλλαγές για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α και Β Λυκείου. Ας δούμε τις αλλαγές.

Τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα στο Λύκειο είναι δύο. Ένα σε κάθε τετράμηνο. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτικό μόνο το διαγώνισμα του Α τετραμήνου. Αλλάζει και ο τρόπος προαγωγής από τάξη σε τάξη στο Λύκειο. Τώρα απαιτείται μέσος όρος 10 και όχι 9,5 που ήταν μέχρι τώρα. Σε περίπτωση που μείνει κάποιος μετεξεταστέος οι εξετάσεις θα γίνονται το Σεπτέμβριο, όπως παλιά.

Επανέρχονται οι 3ήμερες, 4ήμερες και 5ήμερες αποβολές. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος γίνεται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και αναγράφεται στο Απολυτήριο Λυκείου η διαγωγή.

Στη Β Λυκείου επανέρχονται οι δύο ομάδες προσανατολισμού, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Θετικές Επιστήμες, που είχαν καταργηθεί με το νόμο που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο.

Οι ομάδες Προσανατολισμού στη Γ Λυκείου γίνονται 3 από 4 που ήταν το σχολικό έτος 2019-2020. Συγχωνεύονται οι Θετικές Σπουδές με τις Σπουδές Υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούν οι υποψήφιοι να δηλώσουν σχολές δύο Επιστημονικών Πεδίων. Γίνεται για καθαρά τεχνικούς λόγους, ώστε να μη δημιουργούνται ολιγομελή τμήματα στις Θετικές Σπουδές και τις Σπουδές Υγείας. Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αλλάζουν για τις δύο αυτές Ομάδες Προσανατολισμού. Υποθέτουμε ότι θα διδάσκονται η Φυσική και η Χημεία μαζί και θα χωρίζονται οι μαθητές στα Μαθηματικά και τη Βιολογία αντίστοιχα. Έτσι οι υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών δεν θα διδάσκονται και δεν θα εξετάζονται στη Βιολογία και οι υποψήφιοι των Σπουδών Υγείας δεν θα διδάσκονται Μαθηματικά. Προφανώς θα δηλώνουν μόνο τις σχολές και τα τμήματα του αντίστοιχου Πεδίου.

Οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών το 2021 θα εξεταστούν στην Κοινωνιολογία και από το 2022 θα εξετάζονται στα Λατινικά. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, μέχρι τώρα, για όσους εξεταστούν το 2021 στην Κοινωνιολογία και θελήσουν να εξεταστούν και το 2022.

Δεν υπολογίζεται ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας στα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μαθήματα και δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στα τμήματα των ΑΕΙ να ορίζουν και δικούς τους συντελεστές βαρύτητας.

Δεν καθιερώνεται η βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ούτε κάποια άλλη βάση από τα Πανεπιστήμια, όπως δήλωνε η Υπουργός Παιδείας.