Τι γνωρίζουμε για τους απόφοιτους

Σε τι θα εξεταστούν οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών

Δημοσιεύθηκε: 18-09-2020

Του Στράτου Στρατηγάκη

Οι απόφοιτοι Λυκείου προηγουμένων ετών θα διαγωνιστούν μαζί με τελειόφοιτους του σχολικού έτους 2020-2021. Στην ίδια ύλη, στα ίδια θέματα και θα διεκδικούν τις ίδιες θέσεις. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, παλαιό και νέο σύστημα.

Δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικό, αλλά για να υπάρξει κάτι διαφορετικό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, που δεν πιστεύω ότι θα την κάνει το Υπουργείο Παιδείας γιατί δεν συνηθίζεται. Το 2016, που είχαμε αλλαγή συστήματος, υπήρξε παλαιό σύστημα για ένα χρόνο.

Η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται όταν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής έχει να κάνει με διαφορετικούς όρους πρόσβασης. Με το παλαιό σύστημα μπορούσε ένας υποψήφιος να εξεταστεί σε 5 μαθήματα και να διεκδικήσει θέση σε δύο επιστημονικά πεδία, ενώ με το ισχύον δεν μπορεί. Αυτή είναι η βάση διαχωρισμού σε παλαιό και νέο.

Ως προς την ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές του 2019-2020, που είναι μειωμένη σε σχέση με τη φετινή, αυτό που ισχύει είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εξασφαλίζει ότι έχει καλυφθεί η ύλη για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Για τους απόφοιτους δεν έχει καμία υποχρέωση γιατί μπορεί κάποιος να εξεταστεί και 20 και 30 χρόνια μετά την αποφοίτησή του. Οφείλει να προσαρμοστεί στο ισχύον εξεταστικό σύστημα.