Τι γνωρίζουμε για τους μαθητές της φετινής Γ Γυμνασίου

Άρθρο - Ανάλυση του Στράτου Στρατηγάκη

Δημοσιεύθηκε: 29-04-2020

του Στράτου Στρατηγάκη

Το νομοσχέδιο που έθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας ελάχιστα αναφέρει για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους μαθητές της φετινής Γ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, αρχής γενομένης από το 2021 στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α Λυκείου, δηλαδή των μαθητών που φοιτούν φέτος στη Γ Γυμνασίου.

Τα μισά θέματα θα τίθενται από την τράπεζα θεμάτων και τα άλλα μισά από τους διδάσκοντες καθηγητές, όπως έγινε και το 2014.  Στη Γ Λυκείου θα εξετάζονται ενδοσχολικά, με τράπεζα θεμάτων, όσα μαθήματα δεν θα εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν έχουν οριστεί ακόμη τα μαθήματα και το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ Λυκείου, αλλά το νομοσχέδιο το ορίζει σαφώς. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της Γ Λυκείου θα πρέπει να μελετούν όλα τα μαθήματα, αν όχι με την ίδια σοβαρότητα, πάντως θα εξετάζονται με τράπεζα θεμάτων.

Η εμπειρία της τράπεζας θεμάτων, όπως εφαρμόστηκε το 2014, ήταν περίεργη. Ένας στους τρεις μαθητές έμεινε μετεξεταστέος στα Μαθηματικά και μικρότερα ποσοστά σε άλλα μαθήματα.

Αυτά περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ Γυμνασίου. Εκκρεμεί η ανακοίνωση της λειτουργίας του Νέου Λυκείου. Τα μαθήματα που θα περιλαμβάνει, τις ομάδες προσανατολισμού, τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η γενική εικόνα είναι ότι το Γενικό Λύκειο θα δυσκολέψει σημαντικά. Πέρα από την τράπεζα θεμάτων αυξάνεται και ο ελάχιστος απαιτούμενος μέσος όρος προαγωγής από 9,5 σε 10, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, επανέρχονται οι 3ήμερες, 4ήμερες και 5ήμερες αποβολές, γίνεται πιο εύκολη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα όλα αυτά να δημιουργούν ένα νέο τοπίο στο Γενικό Λύκειο: πιο δύσκολο.

Παράλληλα η Υπουργός Παιδείας έχει αποφασίσει ότι τα Πανεπιστήμια θα αποφασίζουν τον αριθμό των εισακτέων που θα δέχονται, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού όσων θα περνάνε στο Πανεπιστήμιο.

Θα χρειαστεί λοιπόν συστηματικό διάβασμα από νωρίς· από την Α Λυκείου, όπου μπαίνουν οι βάσεις της επιτυχούς πορείας στο Λύκειο.