Δημοσιεύθηκε: 20-07-2025
Για 13η συνεχή χρονιά δημοσιεύουμε τις εκτιμήσεις μας για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής. Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα, που μερικές φορές ξεχνάμε: Η εκτίμηση των βάσεων δεν είναι οι βάσεις. Αποτελεί μια προσπάθεια να δώσουμε όσο πιο έγκυρες απαντήσεις στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Βασική μας αρχή, που τηρήσαμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, είναι να μη δημοσιεύουμε τις εκτιμήσεις μας πριν ολοκληρωθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών των υποψηφίων, ώστε να μην επηρεαστεί κανείς στη δήλωση των σχολών από τις εκτιμήσεις μας.
Η εκτίμηση των βάσεων εξαρτάται από 4 παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, την ΕΒΕ των Τμημάτων και τις επιθυμίες των υποψηφίων, όπως εκφράζονται από τη δήλωση των σχολών στο Μηχανογραφικό. Ο αριθμός των εισακτέων είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια (πλην των ενστόλων) συνεπώς δεν επηρεάζει τις εκτιμήσεις. Επηρεάζει, όμως, τις εκτιμήσεις μας η συνεχής αύξηση του αριθμού των κοινών Τμημάτων, των Τμημάτων δηλαδή που δηλώνονται από περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία. Αυτό δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην εκτίμηση των βάσεων, διότι δεν γνωρίζουμε από ποιο Πεδίο δηλώνονται οι σχολές για να συγκρίνουμε τις βαθμολογικές επιδόσεις. Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας είναι ελλιπείς, διότι αρνείται να δημοσιεύσει τους μέσους όρους των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν ένας υποψήφιος που έγραψε στη Βιολογία 19 έγραψε στη Φυσική 13, οπότε μένει εκτός των Ιατρικών ή έγραψε στη Φυσική 18 οπότε μπορεί να εισαχθεί στην Ιατρική. Αν γνωρίζαμε ότι ο τάδε αριθμός των υποψηφίων έχει μέσο όρο μεταξύ 18 και 19 θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διαμόρφωση των βάσεων. Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία.
Ο επόμενος παράγοντας που διαμορφώνει τις βάσεις είναι η ΕΒΕ του κάθε Τμήματος. Ευτυχώς εδώ διαθέτουμε τα στοιχεία. Ο τελευταίος παράγοντας που διαμορφώνει τις βάσεις είναι οι επιθυμίες των υποψηφίων που εκφράζονται στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων αλλάζουν απρόβλεπτα και δημιουργούν εκπλήξεις στη διαμόρφωση των βάσεων, που δεν δικαιολογούνται από τις βαθμολογικές επιδόσεις. Για παράδειγμα πέρυσι η βάση του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας μειώθηκε κατά 126 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 50 μόρια και, τελικά, ισοβάθμησαν στα 16.100 μόρια. Δεν δικαιολογείται από τις βαθμολογικές επιδόσεις να αυξηθεί η βάση στο ένα και να μειωθεί στο άλλο. Προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη μας όσες από τους παράγοντες είναι δυνατό στην εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων που θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες.
Δείτε τις εκτιμήσεις μας.