Τι θα ισχύσει στις Πανελλαδικές 2020

όπως καθορίστηκε από το Νέο Νόμο που ψηφίστηκε

Δημοσιεύθηκε: 04-11-2019

του Στράτου Στρατηγάκη


Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή γνωρίζουμε τα εξής:


1. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 δεν θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί του σχολείου. Τα μόρια θα υπολογίζονται μόνο από τα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Από το 2021, δηλαδή για τους μαθητές της φετινής Β Λυκείου, θα συνυπολογίζεται ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου σε ποσοστό 10%. Ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου υπολογίζεται μόνο από τους βαθμούς της Γ Λυκείου.


2. Τα μαθήματα δεν έχουν συντελεστή βαρύτητας, συνεπώς έχουν όλα την ίδια αξία. Εκκρεμεί ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των μορίων, αν δηλαδή θα υπολογίζεται απλά ο μέσος όρος ή αν θα γίνεται αναγωγή στα 20.000 μόρια.


3. Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις σχολές και τα τμήματα ενός μόνο επιστημονικού πεδίου, αφού καταργείται η εξέταση σε 5ο μάθημα, που έδινε τη δυνατότητα στον υποψήφιο να δηλώσει τις σχολές και δεύτερου πεδίου.


4. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή κατάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία. Βάσει του προηγούμενου νόμου έπρεπε να έχει ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με το νέο νόμο η προθεσμία έγινε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά και πάλι δεν ανακοινώθηκε τίποτα και μπήκαμε στο Νοέμβριο.


5. Δεν γνωρίζουμε τα ειδικά μαθήματα που θα απαιτηθούν για την εισαγωγή σε σχολές που απαιτούν την εξέταση σε επιπλέον μαθήματα. Το μόνο που αναφέρει ο νόμος είναι ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει πάνω από τη βάση σε κάθε ειδικό μάθημα, πράγμα που ίσχυε χρόνια τώρα.


6. Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο απόκτησης του απολυτηρίου Λυκείου. Ο νόμος δεν αναφέρει τον τρόπο. Ούτε στον προηγούμενο νόμο, της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρχε κάποια αναφορά. Θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα γιατί με τα μέχρι τώρα ισχύοντα οι τελειόφοιτοι εξετάζονται σε 4 μαθήματα γενικής παιδείας, εκ των οποίων τα τρία δεν διδάσκονται πια.


Οι απόφοιτοι


Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό ή το νέο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος επιλέξει το παλιό σύστημα θα εξεταστεί στην περσινή ύλη, θα μπορεί να εξεταστεί σε 5 μαθήματα για να διεκδικήσει την εισαγωγή του σε σχολές δύο πεδίων. Το ποσοστό των θέσεων που θα δοθεί στους αποφοίτους που θα προτιμήσουν το παλαιό σύστημα θα καθοριστεί αφού γίνουν οι δηλώσεις του Φεβρουαρίου – Μαρτίου και θα είναι αναλογικό με τον αριθμό τους. Αν, για παράδειγμα, οι απόφοιτοι που θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα αποτελούν το 8% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων θα τους δοθεί το 8% των θέσεων της κατηγορίας του 90%, των υποψηφίων, δηλαδή, που θα εξεταστούν ξανά. Η κατηγορία των αποφοίτων που υποβάλλουν μόνο μηχανογραφικό δεν θα επηρεαστεί.