αύξηση μεγέθους επαναφορά μείωση μεγέθους

Ελευθέρο τμήμα του Οδηγού Σταδιοδρομίας

Το Νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Ο ιδρυτικός νόμος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος αναφέρει ότι: “Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει ως αποστολή να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση ιδίως σε αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Για την επίτευξη της αποστολής του, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. οργανώνει και πραγματοποιεί Προγράμματα Σπουδών, σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με χρήση της διδασκαλίας με παρακολούθηση και δυνατότητα εκπαίδευσης από απόσταση.”

Η αποστολή του, λοιπόν, όπως ορίστηκε κατά την ίδρυσή του έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την επιχειρούμενη ενσωμάτωση τριών ΤΕΙ. Μοιάζει και είναι παράταιρο να ενσωματωθούν τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που τώρα θα εκτείνεται από την Κατερίνη μέχρι το Διδυμότειχο.

Πέρα από την ενσωμάτωση και άλλες απορίες δημιουργούνται: Δημιουργούνται τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και άλλα που θα δημιουργήσουν σύγχυση στους υποψηφίους. Σε άλλα Πανεπιστήμια υπάρχουν Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης και Μηχανολόγοι Μηχανικοί πενταετούς φοίτησης. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπάρχουν αυτά τα τμήματα τετραετούς φοίτησης. Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα δεν έχουν οριστεί. Σίγουρα δεν θα είναι ίδια με τα αντίστοιχα πενταετούς φοιτήσεως τμήματα. Νέες κόντρες προβλέπω με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους αποφοίτους τους σε ομηρία. Ας θυμόμαστε ότι η αντίστοιχη κόντρα μεταξύ των αποφοίτων ΤΕΙ και των αποφοίτων των Πολυτεχνείων δεν διευθετήθηκε ποτέ. Από την ίδρυση των ΤΕΙ, το μακρινό 1983 μέχρι το 2019 που θα έχουμε τη διαγραφή από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των ΤΕΙ το πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ. Συνεπώς δεν θεωρώ σωστό το Υπουργείο Παιδείας να κάνει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά, δημιουργώντας τμήματα “υβρίδια”.

Απορίες δημιουργεί και η ίδρυση νέου τμήματος Γεωλογίας, το τέταρτο στην Ελλάδα, τη στιγμή που το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων τους είναι, εδώ και δεκαετίες, πολύ δύσκολο.

Στο infographic μπορείτε να δείτε τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΤΕΙ με τα νέα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Οι αντιστοιχίες αυτές προέκυψαν από την ένταξη των μελών ΔΕΠ στα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και εκτέθηκε προς διαβούλευση.

Κι άλλες απορίες δημιουργούνται από την τοποθέτηση των μελών ΔΕΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Καβάλα στο τμήμα Φυσικής που ιδρύεται στην ίδια πόλη και θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο. Ποιοι καθηγητές θα διδάξουν θεωρητική φυσική, αφού το ΤΕΙ ασχολείτο με την εφαρμογή της φυσικής σε συγκεκριμένο πεδίο τον ηλεκτρισμό; Όλα αυτά θα γίνουν σε 6 μήνες;

copyright © Στράτος Στρατηγάκης.
Κατοχυρώθηκε δυνάμει της με αρ. 4436/2016 πράξης κατάθεσης πνευματικής ιδιοκτησίας της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Σεβαστής Αδαμοπούλου